Home / Lajme / Maqedoni / Besimi i te rive ne institucione

Besimi i te rive ne institucione

Të rrinjtë nuk kanë shumë besim në institucionet e shtetit, kanë një qëndrim kritikë ndaj arsimit në të cilën mungojnë punët praktike. Pozitivisht shihet në Unionin Evropjan dhe anëtarësimin në NATO, kurse papunësinë dhe korrupcionin e shohin si problem madhorë të lëmit të ekonomisë.
Kjo është vetëm një pjesë e hulumtimit të pritjeve të të rrinjëve të realizuar nga instituti për demokraci, me theks të veçantë arsimin. Nëse ndalemi në këtë pjesë, rreth arsimit mendojnë nga instituti se nuk ofron mjaft aftësi praktike, sidomos arsimi i lartë, dhe cdo shkallë e ardhëshme, Duke filluar nga arsimi fillor i lartë dhe edhe më keq i perceptuar nga ana e të rrinjëve , deklaroi Nenad Markovic, nga instituti i demokracisë.

Hulumtimi tregon se i riu i pakënaqur, mendon për migrim jashtë shtetit në shtetet e UE. Edhe pse përqindja është e vogël gjendje është alarmante, për të cilën duhët institucionet e shtetit të mendohen mirë. Reformat që ndërmerren duhet të bëjnë sistemin arsimorë më konkurues me sistemet e shteteve anëtare të UE, si dhe me sistemet tjera të botës, ka deklaruar shtefan denard, nga fondacioni Fridrih EBERT.
Kurse në këtë lëmi ka edhe një fenomen tjetër që është ai i mos interesimit sa duhet të prindërve. Kshtuqë, mos interesimi i prindërve, shërbimet adekuate pasive nëpër shkolla. Ky është shkaku i vetëvrasjeve më të shpeshta tek të rrinjtë, dhe prostitucionit nëpër shkolla.
Në luftën për egzistencë cullake, prindërit edhe me pak interesohen për arritjet dhe sjelljen e fëmijëve të tyre.
Prindërit nuk janë shumë të interesuar për bashkëpunim me shkollën, që do të thotë se problemi ynë është so ti tërheqim prindërit, të bashkëpunojnë me shkollën, ka deklaruar Maja hesko drejtoreshë e një shkolle të mesme.
Sipas informatave të fundit dy nxënës të moshës 10 vjecare janë, të nvarrurit më të rrinjë të drogës në shtetit tonë.
Ministria e arsimit, ju paralajmëroi luftë dukurive devijante.
Sipas shembullit të viteve të 80, të SH.B.A, do të vëndonte modelin e Komerit, me të cilin do i ofronte nxënësit dhe prindërit nëpër shkolla.

Gjithashtu lexo

S’ka ndalesë për qarkullim në Simnicë, banorët frikësohen nga epidemitë

Nuk ka ndalesë për lëvizje e as masa të përkujdesit drejt fshatit Simnicë të Gostivarit, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *