Home / Lajme / Maqedoni / Përpjekje për parandalimin e dhunës në familje

Përpjekje për parandalimin e dhunës në familje

27 prill-

« Këtë vit, programi është duke u zbatuar në pesë pilot komunat – Manastir, Tetovë, Kavadar, Kumanovës dhe të Qytetit të Shkupit. Në 2011, ky program pritet të realizohet gjatë të gjithë vendin, » tha Bajrami duke shtuar se 125 gra – viktima të dhunës në familje do të fuqizohen ekonomikisht.

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale, ANVL (Asociacioni i Njësive të Vetëqeverisjes Lokale) si dhe komunat e Manastirit, Tetovës, Kavadar, Kumanovë dhe Qyteti i Shkupit e UNDP (Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara) e kanë nënshkruar dje një memorandum mirëkuptimi për parandalimin e dhunës në familje.

« Kryetarët duhet që të promovojnë programin nëpërmjet nëpunësve civilë brenda komunitetit të biznesit, në mënyrë që së bashku të mundësojnë ri-socializimjn viktimave të dhunës në familje, » tha Ministri i Punës dhe Politikës Sociale Xhelal Bajrami.

Në 2008, Qeveria miratoi strategjinë kombëtare për Mbrojtjen e dhunës në familje (2008-2011).

Bajrami vuri në dukje se një program të veçantë për fuqizimin ekonomik të grave – viktima të dhunës në familje janë zhvilluar në kuadër të projektit “Fuqizimi i kapaciteteve kombëtare për luftën kundër dhunës në familje”.

« Këtë vit, programi është duke u zbatuar në pesë pilot komunat – Manastir, Tetovë, Kavadar, Kumanovës dhe të Qytetit të Shkupit. Në 2011, ky program pritet të realizohet gjatë të gjithë vendin, » tha Bajrami duke shtuar se 125 gra – viktima të dhunës në familje do të fuqizohen ekonomikisht.

Përfaqësuesi rezident i UNDP Deirdre Boyd tha se programi për fuqizimin ekonomik të grave – viktima të dhunës në familje pavarësisht ekonominë gjithashtu përfshin mbështetjen psikologjike e këtyre grave.

Ajo shtoi se të pesë komunat kanë qenë të zgjedhura në lidhje me hulumtime dhe vlerësime që tregon një përqindje e lartë e dhunës raportuar apo implikime për dhunë të fshehur.

Projekti është i përkrahur nga Qeveria e Holandës.

Gjithashtu lexo

Lumi në Poroj të Tetovës ende mbetet pezull, banorët bllokojnë rrugën Tetovë-Jazhincë

Banorët e fshatit Poroj, sot (18 gusht), prej ora 14:00 e kanë bllokuar rrugën rajonale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *