Home / Lajme / Maqedoni / Maqedonasit e Pustecit atakojnë diplomaten

Maqedonasit e Pustecit atakojnë diplomaten

15 janar-
Syhëna Qerimi-Balliu, është mbesa e mësuesit të ndjerë gjirokastrit, Myfit Agush Sinojmeri, i cili është vrarë nga dora e zgjatur e UDB-së famëkeqe jugosllave në fshatin Zhitoshe, të komunës së Dollnenit-Maqedoni, më 14. shkurt 1954, vetëm e vetëm pse ka qënë mësues i shkollës shqipe dhe ka arsimuar popullin shqiptar!

Syhëna Qerimi-Balliu, sekretare në Ambasadën e Maqedonisë në Ankara, është vënë në shënjestër të sulmeve të grupit folklorik të Pustecit-Prespa e Vogël-Shqipëri, për shkak se ajo ka komunikuar me ata në gjuhën shqipe e jo maqedonase, që është konsideruar “fyerje e rëndë diskriminuese dhe poshtëruese”.

Sipas mediave në gjuhën maqedonase, sekretarja e Ambasadës së Maqedonisë në Ankara-Turqi, Syhëna Qerimi-Balliu, “paska ofenduar rëndë” pjesëtarët e ansamblit folklorik të Pustecit-Shqipëri, sepse u paska folë shqip!

Ky “ofendim” nuk ka kaluar pa bujë mediatike, duke marrë nismën dhe bekimin nga Tv “Sonce” (Dielli), televizion i maqedonasve në Shqipëri, sipas të cilit për këtë “ofendim’, ose siç e quajnë ata “sjellje skandaloze të sekretares së Ambasadës Maqedonase në Ankara”, interesim ka shfaqur edhe Ministria e Punëve të Jashtme e Maqedonisë.

Duke iu referuar deklarimeve dhe pohimeve të tyre, Ansambli nga Pusteci-Shqipëri, gjatë pjesëmarrjes në Festivalin Ballkanik të Folklorit në Izmir të Turqisë, së bashku me 11 vende tjera pjesëmarrëse, janë ankuar se ditën e dytë të Festivalit, kanë filluar “problemet” me Syhëna Qerimi-Balliu.

“Sekretarja e tretë në Ambasadën e Maqedonisë në Turqi, Syhëna Qerimi-Balliu, si përfaqësuese zyrtare e vendit (Maqedonisë) në “Ballkaniadën folklorike” që është mbajtur gjatë muajit dhjetor në Izmir të Turqisë, i është “vërsulur” anëtarëve të grupit folkloristik nga Prespa e Vogël dhe i ka pyetur pse flasin në gjuhën maqedonase dhe luajnë valle maqedonase e jo shqiptare. Për këtë incident, për të cilin ka informuar televizioni i maqedonasve në Shqipëri “Sonce”, janë interesuar edhe nga Ministria e Punëve të Jashtme të Maqedonisë.

Sipas televizionit “Sonce”, Syhëna Qerimi-Balliu, me ton të ashpër diskriminues dhe poshtërues iu ka thënë përfaqësuesve të Prespës së Vogël- se ata janë shqiptar e jo maqedonas dhe se vijnë nga Shqipëria për të prezantuar kulturën shqiptare. Ndaj kësaj paraqitje kanë reaguar ashpër përfaqësuesit e maqedonasve nga Prespa e Vogël. “Ne menjëherë reaguam dhe u drejtuam deri tek ushtruesi i detyrës në Ambasadën e Maqedonisë në Ankara, Jasmin Qahil, i cili ishte shumë fatlum që jemi prezantuar me folklor burimor maqedonas, por ai nuk ishte në dijeni për incidentin. Prandaj kemi informuar Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe presidentin Gjorgji Ivanov. Nuk mundet kryebashkiaku i Izmirit të na presë me të gjitha nderimet, ndërsa përfaqësuesi ynë maqedonas (fjala është për Syhëna Qerimi-Balliu), të na ofendojë për atë pse kemi luajtur valle maqedonase dhe pse kemi folur në gjuhën maqedonase”- ka deklaruar për gazetën ditore në gjuhën maqedonase “Vreme” dhe TV “Alfa” ne Shkup, zëvendës kryetari i komunës së Pustecit, Vasil Sterjov, i cili është edhe drejtor i Televizionit të maqedonasve në Shqipëri “Sonce”.

Për rastin në fjalë, siç e quajnë “sjellje skandaloze të sekretares së Ambasadës së Maqedonisë në Ankara, Syhëna Qerimi-Balliu”, nga Ministria e Punëve të Jashtme të Maqedonisë, kanë kërkuar informacione plotësuese nga Ambasadat e RM në Ankara dhe në Tiranë, si dhe nga përfaqësuesit e shoqërisë kulturore artistike, pjesëmarrës në festivalin e Izmirit, duke pas parasysh se ambasadori i RM në Turqi, Goran Taskovski, sapo e ka marrë detyrën dhe nuk ka qenë në rrjedhë të ngjarjeve.

Syhëna Qerimi-Balliu, sekretare e Ambasadës së RM-së në Ankara-Turqi, pasi ka takuar pjesëmarrësit e vendeve ballkanike në festivalin e Izmirit, ka takuar dhe është përshëndetur edhe me grupin nga Shqipëria, natyrisht duke iu drejtuar në gjuhën shqipe, që “ka ofenduar” zotërinjtë nga Shqipëria, pse ajo u flet shqip! Ajo vetëm natyrshëm ka mbrojtur gjuhën shqipe, duke qenë pjesëtare e komunitetit shqiptar në Maqedoni dhe duke komunikuar me shtetas të Shqipërisë.

Vasil Sterjov, zyrtar i pushtetit vendor në Pustec (zëvendës kryetar i komunës) dhe drejtor i Televizionit të maqedonasve në Shqipëri “Sonce”, së bashku me grupin folklorik, a kanë udhëtuar drejt Izmirit si përfaqësues të Shqipërisë ,e pasaporta shqiptare, apo kanë udhëtuar si përfaqësues të Maqedonisë nga Shqipëria me pasaporta maqedonase? Vasil Sterjov dhe të tjerët, a kanë pas synim pjesëmarrjen në festivalin folklorik apo kanë pasë për detyrë kodoshllëkun dhe spiunazhet e shantazhet ndaj kuadrove shqiptare, detyrë që mbase ua ka besuar ndonjë shërbim që mbase edhe u paguan rroga të majme. Komunikimi i Vasil Sterjov me presidentin e Maqedonisë, Gjorgji Ivanov vetvetiu flet se kanë komunikim dhe relacione të afërta, duke anashkaluar të gjitha nivelet e komunikimit të presidentit të një shteti me qytetar-shtetas të një vendi tjetër jashtë protokollit.

Së fundmi, autoritetet e shtetit të Maqedonisë, qoftë MPJ, qoftë edhe presidenti Gjorgji Ivanov, kujt duhet ti referohet: zyrtarit të akredituar të Maqedonisë,- në rastin konkret Syhëna Qerimi-Balliu, apo kodoshëve e spiunëve të kurdisur nga jashtë-në rastin konkret Vasil Sterjov e të ngjashëm?.
Kush është Syhëna Qerimi-Balliu

Syhëna Qerimi-Balliu, është mbesa e mësuesit të ndjerë gjirokastrit, Myfit Agush Sinojmeri, i cili është vrarë nga dora e zgjatur e UDB-së famëkeqe jugosllave në fshatin Zhitoshe, të komunës së Dollnenit-Maqedoni, më 14. shkurt 1954, vetëm e vetëm pse ka qënë mësues i shkollës shqipe dhe ka arsimuar popullin shqiptar!

Për punën e misionin e tij fisnik, Myfit Sinojmeri është nderuar nga President i Shqipërisë, me Urdhërin “Naim Frashëri i Klasit të Parë” dhe nga Ministria e Arsimit të RM-së me Mirënjohje, për kontributin e tij në arsimin shqip në Maqedoni.

Gjithashtu lexo

Katër të lënduar në afër Gostivarit – (VIDEO)

Të shtunën mbrëma rreth orës 23 në autostradën Gostivar-Tetovë në afërsi të pikës së pagesës …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *