Home / Lajme / Maqedoni / Shtrenjtimet po kërcënojnë

Shtrenjtimet po kërcënojnë

17 janar-
Prodhuesit dhe shitësit thonë se shtrenjtimit e mëtejshme janë të pashmangshme për shkak të kostove të prodhimit në rritje, për shkak të çmimeve të larta të mallrave në tregjet botërore. Ata thonë se shtrenjtimit nuk do të jenë të fundit gjatë këtij viti.

Blerësit këtë javë po përballen me shumë surpriza të pakëndshme. Buka dhe qumështi sërish janë shtrenjtuar.

Çmimet e miellit, sheqerit dhe vajit të gatimi gjithashtu janë në rritje, siç janë edhe çmimet e perimeve dhe frutave. Në disa raste, çmimet janë 50 për qind më të larta se e njëjta periudhë e vitit të kaluar.

Çmimet e benzinës dhe ngrohje qendrore janë rritur edhe këtë muaj, ndërsa ndërhyrja e Qeverisë pengoi rritjen e çmimit të energjisë elektrike.

Prodhuesit dhe shitësit thonë se shtrenjtimit e mëtejshme janë të pashmangshme për shkak të kostove të prodhimit në rritje, për shkak të çmimeve të larta të mallrave në tregjet botërore. Ata thonë se shtrenjtimit nuk do të jenë të fundit gjatë këtij viti.

Cvetanka Mokrovska, një pensioniste nga Shkupi, tha se ajo vështirë po mbulon ushqimet bazë me të ardhurat e saj.

“Pension im është 9.000 denarë, ç150 €]. Unë dhe burri im jemi pensionistë dhe djali ynë është i papunë. Ne duhet të mbështesim atë dhe dy nipërit tone, kështu që me këto para është e pamundur”, shpjegoi ajo.

Shumë familje jetojnë me të njëjtin problem. Vendi ka një normë papunësie prej rreth 30 për qind dhe një e treta e popullsisë bënë një jetë nën kufirin e varfërisë, siç është përcaktuar nga OKB.

“Zito Luks”, një nga furnizuesit kryesorë me bukë të Shkupit thekson se rritja e fundit ishte e pashmangshme. Një copë bukë në Zhito Luks tani shitet për 23 denarë, afërsisht 0,30 €], pra një rritje prej tre denarë më shumë se më parë.

Të dhënat e fundit për shtator 2010 nga zyra kombëtare e statistikave thonë se një familje mesatare ka nevojë për vetëm 200 euro për të mbushur një shportë mujore me ushqime dhe pije.

Por Trajanka Kocevska, një nënë e dy fëmijëve thotë se kjo është absurditet. “Ju nuk mund të keni ushqim të mirë me vetëm 200 euro. Ju duhet të paktën të shumë e dyfishtë për një familje mesatare”, theksoi ajo.

Paga mesatare mujore në Maqedoni është rreth 300 euro.

Banka Kombëtare e Maqedonisë në fund të vitit të kaluar paralajmëroi për një rritje të inflacionit, si rezultat i rritjes së çmimeve të ushqimeve në tregun botëror. Norma e parashikuar e inflacionit më parë për këtë vit ishte 3 për qind.

Qeveria ka thënë se do të aktivizojë rezervat publike, nëse çmimet e ushqimeve do të vazhdojnë të rriten dhe nëse do të rrezikojnë stabilitetin social.BalkanInsight

Gjithashtu lexo

Vetëndizet vetura e mërgimtarit – (VIDEO)

Të shtunën mbrëma në dalje të fshati Zherovjan për në fshatin Radiovcë, është vetë-ndezur në …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *