Home / Lajme / Maqedoni / WSJ: Shkupi 2014 produkt i nacionalistit Gruevski

WSJ: Shkupi 2014 produkt i nacionalistit Gruevski

19 maj-Projekti i ashtuquajtur “Shkupi 2014” paraqet përtëritje urbane e ndërtesave të vjetra dhe forcimin e krenarisë kombëtare të Maqedonisë. Por ky projekt gjithashtu shkakton edhe zhvillime kontradiktore politike dhe kulturore.

Gazeta shkruan se “Shkupi 2014” dhe një pjesë e madhe e politikës për ndërtimin e kombit është një ide dhe produkt i kryeministrit Nikolla Gruevski, i cili kërkon rizgjedhjen në qershor.

Projekti i ashtuquajtur “Shkupi 2014” paraqet përtëritje urbane e ndërtesave të vjetra dhe forcimin e krenarisë kombëtare të Maqedonisë. Por ky projekt gjithashtu shkakton edhe zhvillime kontradiktore politike dhe kulturore.

Kështu shkruan sot gazeta prestigjioze ”Wall Street Journal” në një reportazh që përshkruan Maqedoninë në prag të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare.

“Në një vend me popullsi prej 2 milion banorë kanë vijuar kontradikta rreth asaj se Qeveria a duhet të harxhojë shumë para për përmendoret”, shkruan gazeta, duke numëruar realizimin dhe vendosjen e përmendoreve, si luanëve në Urën mbi Vardar, muzeun, portën triumfale si dhe përmendore dhe ndërtesa të tjera në sheshin e Shkupit.

“Ky projekt më shumë ka të bëjë me krijimin e identitetit maqedonas”, thekson Ksavier Pihart, menaxheri gjeneral i “Forton International”.

Gazeta shkruan se “Shkupi 2014” dhe një pjesë e madhe e politikës për ndërtimin e kombit është një ide dhe produkt i kryeministrit Nikolla Gruevski, i cili kërkon rizgjedhjen në qershor.

Me socialdemokratët opozitar që janë në tensione, Gruevski shihet se është i gatshëm për të fituar.

“Por ekzistojnë shqetësime tek pronarët e patundshmërive dhe pasurive se mesazhet nacionaliste të projektit Shkupi 2014 do ti largojnë investitorët e huaj. Kohëve të fundit këto pretendime duken tendencioze, pasi që ka disa investime të huaja me qendra tregtare dhe hotele”, shkruan gazeta.

Gazeta shkruan edhe lidhur me kontestin e emrit dhe në këtë drejtim bën lidhshmëri me emrin Maqedonia, që pretendohet se i takon ekskluzivisht grekëve.

“Prej aty edhe fillojnë kontradiktat. Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, pas luftës së ftohtë, Maqedonia ka mbetur e thelluar në luftën për emrin me fqiun Greqinë. Ekziston një pjesë e Greqisë që quhet Maqedoni, ndërsa Qeveria greke nuk dëshiron që popullsia maqedonas ta shfrytëzojë këtë emër. ]do vizitor në Shkup, qyteti me mbi 500 mijë banorë, që dikur i takonte ish-Jugosllavisë, mund të ndjejë luftën e përkushtuar për emrin e vendit. Në kontekst të emrit, Maqedonia përballet edhe me konflikt të brendshëm kulturor. Nëse do të kishit vizituar Shkupin para një dekade do të hasnit në një vend në buzë të luftës qytetare midis maqedonasve sllav dhe shqiptarëve mysliman. Bashkësia etnike maqedonase ndërton kisha dhe e vërteton identitetin e saj, ndërsa shqiptarët etnik janë të zënë me ndërtimin e xhamive të reja”, shkruan Wall Street Journal.

Gjithashtu lexo

Përfaqësimi në ARM, reagon Lëvizja Besa – (FOTO & VIDEO)

Lëvizja BESA reagon ndaj deklarimeve të zëvendës ministrit të Mbrojtjes, Bekim Maksuti i cili shprehu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *