Home / Lajme / Maqedoni / Maqedonasit me Rusinë, shqiptarët për Turqinë

Maqedonasit me Rusinë, shqiptarët për Turqinë

8 korrik-Shqiptarët, qofshin në Maqedoni, Mal të Zi, Shqipëri apo edhe Kosovë, shikojnë me simpati të madhe ndaj Turqisë dhe vendeve perëndimore, ndërsa mbi 54 për qind e maqedonasve etnikë kanë përgjigje pozitive ndaj performancës së lidershipit të Rusisë. Serbët ndjehen gjithnjë e më të izoluar, edhe pse simpatia për Rusinë dhe Kinën ngadalë po zbehet

Shqiptarët dhe maqedonasit kanë pikëpamje diametralisht të kundërta sa i përket lidershipit të Rusisë dhe të Kinës. Të dhënat e hulumtimit të realizuar nga “Gallup Balkan Monitor” me titull “Pikëpamjet ballkanike ndaj botës multipolare” tregojnë se madje 54 për qind e maqedonasve etnikë kanë përgjigje pozitive ndaj performancës së lidershipit të Rusisë, kurse 23 për qind e maqedonasve shprehen kundër kësaj. Nga ana tjetër, vetëm 17 për qind e shqiptarëve të Maqedonisë janë pro performëncës së lidershipit të Rusisë, ndërsa 57 për qind janë kundër. Edhe sa i përket Kinës, shqiptarët dhe maqedonasit kanë qëndrime të kundërta. Kësisoj, 51 për qind e maqedonasve janë pro Kinës dhe 21 për qind kundër, kurse shqiptarët janë 25 për qind pro dhe 47 për qind kundër.

Ajo që vërehet në hulumtimin e Gallup është fakti se Maqedonia ndaj shteteve më të mëdha shikon në mënyrë miqësore. Ndërsa më së shumti një gjë të tillë e ndjenë në vazhdimësi që nga viti 2006 e deri në vitin 2010 ndaj Turqisë në krahasim me SHBA-të, Kinën, Rusinë dhe Gjermaninë. Nëse 71 për qind e qytetarëve e kanë parë si shtet miqësor Turqinë në vitin 2006, në vitin 2010 kjo përqindje rritet në 80, ndërsa vetëm 2 për qind e shohin si armike. Pas Turqisë, për Maqedoninë më miqësore janë SHBA-të me 65 për qind, pastaj Gjermania me 56 për qind dhe Rusia me 51 për qind. Sa i përket SHBA-ve, Maqedonia në periudha të caktuara e sheh herë më shumë e herë më pak si shtet miqësor. Po që se ndaj shtetit amerikan një gjë të tillë në vitin 2006 e ndjenin 55 e qytetarëve, në vitin 2008 kishte rritje në 70 për qind, por në vitin 2009 – ajo ra për 3 për qind.

Shikuar në përgjithësi, në këtë hulumtim paraqitet se shqiptarët qofshin në Mal të Zi, në Kosovë, në Maqedoni dhe Shqipëri, kanë simpati ndaj Turqisë. Por më së shumti ajo vije në dukje në Kosovë, ku nga viti 2008 deri në vitin 2010 simpatia ndaj Turqisë është rritur nga 83 në 96 për qind.

Shqiptarët e Maqedonisë kanë ndryshuar simpatinë ndër vite ndaj Turqisë, nëse ajo ka qenë 75 për qind në vitin 2008 dhe 85 për qind në vitin 2009, në vitin 2010 ishte 70 për qind. Shqiptarët e Malit të Zi janë me më pak simpati ndaj Turqisë në krahasim me shtetet e tjera të sipërpërmendura, por megjithatë shënohet një rritje pozitive. Në vitin 2008, shqiptarët e Malit të Zi kanë qenë me 33 për qind simpati ndaj Turqisë, kurse në vitin 2010, ajo është rritur në 52 për qind.

Sipas konkluzave kryesore të hulumtimit, myslimanët/shqiptarët janë shumë pozitiv për vendet perëndimore dhe Turqisë, respektivisht janë urë midis kulturave, ndërsa serbët ndjehen gjithnjë e më të izoluar, edhe pse simpatia për Rusinë dhe Kinën ngadalë po zbehet. Qytetarët e Malit të Zi dhe Maqedonisë mund të jenë ndërmjetësues i rajoneve – pozitive ndaj shumicës së fqinjëve dhe fuqive botërore. Kroatët mbi të gjitha shfaqen mbrojtës të sovranitetit të tyre, por po bëhen më dyshues ndaj fuqive të mëdha. Hulumtimi ka përfshirë tërë rajonin e Ballkanit Perëndimor, me nga 1000 të anketuar për secilin shtet.

Kosova pro perëndimit, kundër lindjes

Hulumtimi tregon se Kosova ka shënuar një rritje të vazhdueshme tre vitet e fundit sa i përket performacës së lidershipit ndaj shteteve perëndimore, por ndjeshëm një mendim i tillë ka rënë ndaj shteteve të lindjes. Që nga viti 2006 deri në 2010 është shënuar një rritje prej 10 për qind ndaj performancës së lidershipit të SHBA-ve. Madje 88 për qind e kosovarëve janë pro lidershipit amerikanë, 86 për qind të Gjermanisë, 84 për qind të Mbretërisë së Bashkuar, 70 për qind të Francës. Ndërsa nga 17 për qind sa e miratonin në vitin 2006 performacën e lidershipit të Rusisë, ka rënë kjo përqindje në vetëm 7. Situata e njëjtë është edhe me Kinën.

NATO, për serbët është armike

Edhe pse nga viti 2006 është shënuar rënie në përqindjen e aprovimit të performancës së lidershipit të Rusisë, megjithatë serbët vazhdojnë të jenë me trend pozitiv ndaj këtij shteti në krahasim me shtetet perëndimore. Kësisoj nëse serbët në vitin 2006 kanë qenë pro performancës së lidershitpit të Rusisë në masë prej 63 për qind, në vitin 2010 kjo përqindje është 55, pas Rusisë renditet Kina me 46 për qind, Franca me 25 për qind, Gjermania me 24 për qind, Mbretëria e Bashkuar me 15 për qind, ndërsa SHBA-ja me vetëm 10 për qind. Por një fakt tjetër i dukshëm që vërehet te pjesa për Serbinë është rritja e refuzimit të NATOs. Kësisoj nëse në vitin 2006, 46 për qind e serbëve e shikojnë si armiqësore NATO-n, në vitin 2010 madje 52 për qind e serbëve kanë atë mendim ndaj Aleancës.

SHBA versus BE

Kroacia tanimë ka marrë dritën jeshile për t’u bërë anëtare e BE-së, por megjithatë në hulumtimin e Gallup vërehet se ajo vazhdon të rrisë pikëpamjen miqësore ndaj SHBA-së në krahasim me BE-në. Kësisoj katër vitit e fundit Kroacia ka shënuar rritje prej 18 për qind ndaj SHBA-ve dhe që është 56 për qind, kurse për BE-në vërehet një rënie e lehtë nga 46 sa ishte në vitin 2006 në 44 në vitin 2010.

Gjithashtu lexo

Lumi në Poroj të Tetovës ende mbetet pezull, banorët bllokojnë rrugën Tetovë-Jazhincë

Banorët e fshatit Poroj, sot (18 gusht), prej ora 14:00 e kanë bllokuar rrugën rajonale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *