Home / Lajme / Maqedoni / Dështon samiti i Ohërit, Ivanov samiti dështon përshkak bojkotit (VIDEO)

Dështon samiti i Ohërit, Ivanov samiti dështon përshkak bojkotit (VIDEO)

29 Maj – Presidenti i shtetit ka konfirmuar edhe zyrtarisht vendimin për anulimin e Samitit të Ohrit. Në daljen e tij përpara mediave, Ivanov ka theksuar se shkak për këtë vendim është bojkotimi nga presidentet e vendeve fqinje, si pasojë e mungesës së ftesës për presidenten kosovare, Atifete Jahjaga.

Presidenti i vendit i ka uruar ndërkaq shumë sukses kryesuesit të radhës së Procesit të Vendeve të Evropës Juglindore, një forum rajonal ky ku aderojnë vendet e Ballkanit. Paraprakisht, presidentët e Shqipërisë dhe të Kroacisë, bënë të ditur mospjesëmarrjen e tyre, për shkak të mospërfshirjes së Kosovës në këtë takim rajonal në nivel presidentësh. Në të radhmen qofshin konferca ndërkombëtare Në të ardhmnen qoftë konferencë ndërkom apo samit në Maqedoni duhet patjeter që të gjuithë faqinjërt duhet të trajtohën si të barabartë , të gjithë të rajonit, ndërsa przezaenca e kryetares të Kosëovës duhet të jetë e domosdoshme të mos ndoshë ajo çka ndodhi me këtë samitë që të anulohet.Mos ftesa e presidentes së Kosovës ka detyruar që në shenjsolidaritet të anuloj pjesëmarrjen edhe presidenti i Shqipërisë Bujar Nishani I cili dha edhe arsyjet e tija për mos pjesmarrjen duke thën se “Shpreh zhgënjimin lidhur me kushtëzimin destruktiv që i bëhet pjesëmarrjes dhe përfaqësimit të vendeve të rajonit në Samitin e Ohrit, një veprim i paprecedentë dhe në kundërshtim të plotë me të gjitha marrëveshjet dhe parimet e lartpërmendura; si edhe frymën e dialogut e bashkëpunimit në rajon. Në kushtet e thyerjes së atmosferës së mirëbesimit dhe të respektit reciprok, me keqardhje njoftoj vendimin për të mos marrë pjesë në Samitet e Ohrit të datave 1 dhe 2 qershor”, thuhet në deklaratën me shkrim të Presidentit Bujar Nishani. Mos pjesmarrjen e kishte konfirmuarë edhe presidenti I Kroacisë. Ndërsa në redaksinë tonë kanë ardhurë edhe shumë reagime për mos ftesën e Presidentes së kosovës , nga Lëvizja Vetëvendosje, ndësa lëvizja për bashkim nga Kosova ka kërkuarë edhe dorëheqjen nga qeveria të kryetarit të Bashkimit demokratik për integrim Ali Ahmeti. Konfereca e Ohërit ishte paraprë tëbahet me 1 dhe 2 qershorë në Ohër ku si mysafirë është dashurë të jenë pesidentët nga Shqipëria, Sërbia Bosnjë dhe Hercegovia, Bullgaria, ndërsa Sëriba dhe Bosnja dhe Hercegovina e kishin kushtëzuar maqedonsi që të mos e ftoj presidentet e Kosovës, që kjo mos ftesë maqedonsië I kushtoi shumë , pas regikeve të shumta dhe bojkotit të pjesmarrjes të disa presidentë, që ishte edhe shkak për anulimin e kësajë konference.

DËSHTON SAMITI I OHËRIT, IVANOV SAMITI DËSHTON PËR SHKAK TË BOJKOTIT ( VIDEO )

Gjithashtu lexo

“Çështja mes Shkupit dhe Beogradit shkakton shqetësime në Athinë”

Gazeta greke “Kathimerini” shkruan se diplomatët grek me shqetësime i ndjekin ngjarjet në Ballkan, pasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *