Home / Lajme / Maqedoni / Shën Gjergji festë për shumë popuj (VIDEO)

Shën Gjergji festë për shumë popuj (VIDEO)

06 Maj – Vjen stina e hapur edhe për këtë arsye ai bën apel tek të gjithë romët musliman që ta festojnë këtë ditë , pasi që kjo ka të bëjë me komunitetin e tyre dhe nuk ka asgjë fetare këtu, nuk është një manifestim fetar por një manifestim tradicional rom, thotë ai.

Komuniteti Rom është duke kremtuar festën e herdelesit apo të njohurë në opinon si Shën Gjergji ajo Gjylgjedeni. Por edhe kjo festë e tyre kohëve të fundit është duke u lënë pas dorë pasi që sipas kryetarit të shoqatës joqeveritare të romëve Dilli Ferdi Ismaili kjo fest nga romët musliman është përzier me çështjen fetare dhe më shumica e romëve musliman nuk e festojnë.

Ferdi thot se Herdelesi është një festë ku përcillet stina e dimrit dhe pritet stina e verës. Të gjith në natën e 6 majit këndojë dhe ndezin zjarre, ndërsa me 6 maj ata së bashku me familjen e tyre hanë mengjes dhe dalin për të shititur në vende të gjelbërta, kjo për ata është një festë ku përcillet dimri I egër dhe vjen vera, vjen stina e hapur edhe për këtë arsye ai bën apel tek të gjithë romët musliman që ta festojnë këtë ditë, pasi që kjo ka të bëjë me komunitetin e tyre dhe nuk ka asgjë fetare këtu, nuk është një manifestim fetar por një manifestim tradicional rom, thotë ai.

SHËN GJERGJI FESTË PËR SHUMË POPUJ ! ( VIDEO )

Gjithashtu lexo

Shkarkohet Zvërlevski, me 64 vota për dhe asnjë kundër

Kuvendi i Maqedonisë, pas debateve disajavëshe maratonike të deputetëve VMRO-DPMNE-së, e shkarkoi kryeprokurorin publik Marko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *