Home / Lajme / Maqedoni / Të verbërit të lënë pas dore (VIDEO)

Të verbërit të lënë pas dore (VIDEO)

10 janar – Personat e verbër dhe me shikim të dobësuar në qytetin e Tetovës janë duke janë duke u përballur me probleme të shumta. Ata nuk mundet që të bëjnë një hap pa ndonjë shoqërues.

Në territorin e komunës së Tetovës tani për tani nuk kemi asnjë semafor apo ndonjë sinjalizim me zë që do të ndihmonte këta persona. Edhe pse në shoqatën e të verbërve ka 200 antarë ata rrijn të ngujuar dhe nuk mund të lëvizin pa ndihmën e një shoqëruesiLidija Andonovska Defektologe në shoqatën e të verbëreve në Tetovë thotë se antarër e kësajë shoqata nuk kanë asnjë semaforë të paktën me zë. Ka ekzistuar një semafor në qendër të qytetit por ai u largua me vendosjen unazës, kemi nevojë për disa të këtillë, sidomos tek tregu I gjëlbërt dhe tek ish monopoli. Antarët tanë janë duke u përballuarë me shumë probleme, ata që janë antërë tek na janë më shikim të humbur mbi 90 përqind dhe kjo ka bërë që ata në shumë e raste nuk mund të lëvizmin.Ka shumë rrugë më gropa ka shumë vetura të keq parkuara dhe shumë bariera që ata I bën të palëvizëshëm. Ka pasurë një iniciativë në vitin 2011”thotë Andonsovak. Personaat e verbët më së shumti kanë nevoj pëtr tre institucione dhe ato janë komunën, qendrën për punë sociale dhe agjensionin për punësim, mirë por me vendosjenne unazave në qytet ata tani më nuk mund të orientohen, pa shoqërues duhet që të ketë edhe pllaketa të cilët mund ti prekin ata dhe të shohin se ku janë, por një gjë e këtillë nuk është e munduarë. Thotë Lindija Andonovska.Për atë se në komunën e tetovës pr mometin nuk ka asnjë shenjë sinalizuese për personat e verbërt apo gjysëm të verbërt u pronocua edhe udhëheqësi I sektorit për komunkacion Hysen Demiri I cili thotë se në komunë e Tetovës për mometin nuk ka një semafor të këtillë zhurmues, ndërs sipas tijë eksizoton shenja horizontale ku mund të lëvizin ata.

Anëtari më I ri në shoqatën e të verbërve dhe gjysëm të verbër është 7 vjeçarndërsa më I moshuari është 90 vjeçarë.Përkundër disa benefecioneve ata për shkak të pengesaven ë rrugët e qytetit të tetovës nuk kanë mundësi që ti shfrytëzojnë pa ndihmën e një personi shoqërues.

Gjithashtu lexo

Kujt i pengon xhamia në Kodrën e Diellit dorëzohet padi penale ndaj ndërtuesit të xhamisë

Pronarët e vilave në Kodrën e Diellit deri në Prokurorinë Themelore Publike në Tetovë, kanë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *