Home / Lajme / Maqedoni / FH: Maqedonia në kategorinë me regjim hibrid

FH: Maqedonia në kategorinë me regjim hibrid

12 qershor-Vendi është paralizuar nga një krizë politike që ka shpërthyer në vitin 2012, kur qeveria e kryeministrit Nikola Gruevski gjatë miratimit të buxhetit të saj vjetor, nxori me forcë nga Parlamenti anëtarë të opozitës dhe gazetarë.

Freedom House në raportin vjetor “Vendet në tranzicion 2014” shprehë vlerësime kritike për Maqedoninë.

Ajo llogaritët në kategorinë e vendeve në tranzicion me regjime hibride (category of “transitional/hybrid” regimes), informon INA.

Maqedonia radhitet në vendet pjesërisht të lira, sa i përket luftës kundër korrupsionit, gjendjes së keqe të mediave dhe gjyqësorit, me vlerësimet prej 3,25 – 5,00.

Vlerësimi më i keq jepet për gjendjen e mediave, ku vlerësohet me notën 5.

Me notën 4,25 vlerësohet shkalla e lartë e korrupsionit, qeverisja në nivel qendror, qeverisja në nivel lokal, gjyqësia dhe cenimi i pavarësisë së saj.

Freedom House jep vlerësime prej 1 deri 7. Vlerësimet nga 1 deri në 2,5 vlejnë për vendet e lira me demokraci të konsoliduar, nga 3 në 5 vendet pjesërisht të lira dhe nga 5,5 në 7 vendet jo të lira.

Në raport përshkruhet edhe gjendja e përgjithshme ku evidentohen disa probleme dhe rënie.

Problemet në Maqedoni

Vendi është paralizuar nga një krizë politike që ka shpërthyer në vitin 2012, kur qeveria e kryeministrit Nikola Gruevski gjatë miratimit të buxhetit të saj vjetor, nxori me forcë nga Parlamenti anëtarë të opozitës dhe gazetarë.

Deputetët e Opozitës bojkotuan Parlamentin, dhe u desh një ndërhyrje nga Komisioni Evropian dhe organizmave të tjera ndërkombëtare për t`ia kthyer mendjen partisë kryesore opozitare të mos bojkotojë zgjedhjet lokale në marsin e 2013.

Raporti përshkruan edhe rastin e gazetarit të dënuar Tomislav Kezarovski në vitin 2013 me burg, për gjoja zbulimin e një identiteti të një dëshmitari të mbrojtur për një rast vrasjeje.

Në fund të dhjetorit, parlamenti miratoi legjislacionin e diskutueshëm për të krijuar një të ligj të ri rregullator për mediat, por me ndikimin e Qeverisë.

Gjithashtu lexo

Kuvendi duhet të votojë për shkarkim të Zvërlevskit

Kuvendi i Republikës së Maqedonisë sot duhet të mbajë vazhdime të tre seancave midis të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *