Home / Kryesoret / Zyrtare: Komisioni Europian rekomandon heqjen e vizave për Kosovën

Zyrtare: Komisioni Europian rekomandon heqjen e vizave për Kosovën

Komisioni Evropian sot ka propozuar në Këshillin e bashkimit Europian dhe Parlamentin Europian heqjen e vizave për popullin e Kosovës, duke e transferuar Kosovën në listën pa viza për të hyrë në zonën Shengen.

Propozimi është paraqitur së bashku me vlerësim pozitiv i Komisionit të cilët kanë konfirmuar se Kosova ka përmbushur kërkesat e udhërrëfyesit për liberalizimin e vizave të saj.

Komisioneri për Migracion, Punët e Brendshme, Dimitris Avramopoulos ka thënë sot se ka ndjekur me angazhim propozimin për heqjen e vizave për popullin e Kosovës me pasaporta biometrike.

“Ky është rezultat i punës së madhe dhe përpjekjeve të suksesshme të autoriteteve të Kosovës arritjen e reformave të vështira në fushën e drejtësisë dhe punëve të brendshme dhe më gjerë, duke ndikuar në fusha të tilla si sundimi i ligjit dhe reforma në drejtësi. Unë e di se sa e rëndësishme udhëtimi pa viza për popullin e Kosovës dhe jam shumë i kënaqur me progresin e arritur. Shpresoj se Parlamenti Evropian dhe Këshilli do të miratojë propozimin tonë shumë shpejt.”, ka thënë Avramopoulos transmeton Gazeta Express.

Në raportin e sotëm të progresit, Komisioni konfirmon se Kosova ka plotësuar të gjitha kërkesat e udhërrëfyesit të tij për liberalizimin e vizave, në kuptimin që nga dita e miratimit të këtij propozimi nga ana e Parlamentit Evropian dhe Këshillit, Kosova do të ketë ratifikuar marrëveshjen e kufirit / kufirit me Mali i Zi dhe forcuar forcuar rrugën në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Ka zbatuar të gjitha kërkesat e paraqitura në të këto katër blloqet e udhërrëfyesit të vizave, si dhe ri-integrimin dhe ri-pranimin, të cilat do të monitorohen në mekanizmin e post-vizave dhe liberalizimit, Procesin e Stabilizim-Asociimit dhe, nëse është e nevojshme, me anë të ad hoc të ndjekin mekanizma të tjera, transmeton Gazeta Express.

Pasi propozimi është miratuar nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli, populli i Kosovës me pasaporta biometrike do të mund të udhëtojë pa viza për qëndrime të shkurtra deri në 90 ditë për të gjitha vendet anëtare të BE-së me përjashtim të Irlandës dhe Mbretërinë e Bashkuar, si dhe katër vendet në zonën Shengen (Islanda, Litenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra). Qytetarët e BE-së tashmë mund të udhëtojnë në Kosovë pa viza.

Kushte të tjera të hyrjes për qasje në zonën Shengen do të vazhdojnë të zbatohen, duke përfshirë edhe nevojën për të qenë në gjendje për të provuar mjete të mjaftueshme financiare dhe qëllimin e udhëtimit. Heqja e vizave nuk parashikon të drejtën për punë në BE. /GazetaExpress/

Gjithashtu lexo

MOSPASTRIMI NË KOHË I DEPONISË HELMOI TETOVARËT – VIDEO

Gjatë të shtunës mbrëma dhe ditës së diel nga deponia në dalje të Tetovës ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *