Home / Shëndeti / Vdekja nga obeziteti? Burrat më të rrezikuar se gratë

Vdekja nga obeziteti? Burrat më të rrezikuar se gratë

Të qënurit mbi peshë apo obezë, i vë meshkujt më në rrezik se femrat nga vdekja e hershme ose e parakoshme.

Sipas studimit thuhet se pavarësisht se arsyet nuk janë shumë ta qarta, rreziku i diabetit dhe niveli i lartë i yndyrnave në gjak rrezikojnë jetën e meshkujve më shumë se të femrave.

Autorët e studimit thonë se pirja e duhanit dhe obeziteti janë dy nga shkaqet e vdekjeve në Europë dhe në Amerikën e Veriut. Në studim janë përfshirë të dhenat e 189 shkencëtareve të cilat përfshijnë rreth 4 milionë njerëz.

Ata janë fokusuar tek njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan dhe që nuk kanë kaluar ndonjë sëmundje të gjatë apo të rëndë. Pas testeve ata panë se rreziku i vdekjes ishte më i lartë tek njerëzit mbi peshë dhe veçanërisht tek meshkujt krahasuar me gratë.

Ata vlerësojnë se rreziku i vdekjes para moshës 70 vjec është rreth 29 për qind tek njerëzit e shendoshë apo mbi peshë, kurse tek ata ne peshë normale 19 përqind. Kurse mes grave të shëndosha dhe atyre normale difenca është më e vogël, repsketivisht 14.6 përqind me 11 përqind.

Tashmë obeziteti dhe mbipesha shkaktojnë 1 në 7 vdekjet e parakohëshme në Europë dhe 1 në 5 në SHBA. Në krahun tjetër të dhënat janë shqetësuese edhe për ata që janë nën peshë.

Megjithatë studiuesit theksojnë se e nuk e kanë të thjeshtë ta përcaktojnë me saktësi se sa është numri pasi në përllogaritje nuk përfshihen përdoruesit e duhanit dhe ata që kanë sëmundje kronike, duke e vështirësuar qartësisht përcaktimin se sa është numri i personave obezë apo edhe nënpeshë që vdesin për shkak të problemeve me kontrollin e peshës trupore. Studiesit kërkojnë mbështetje në mënyrë që një pengesë e tillë mos të ekzistojë në të ardhmen./albeu.com/

Gjithashtu lexo

10 të famshmit që nuk arritën t’i përmbushin standardet e bukurisë në Hollywood (Foto)

Shumë të famshëm duhet t’i përshtaten paraqitjeve të tyre në një kornizë strikte të Hollywoodit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *