Home / Lajme / Maqedoni / Këshiila të dobishme për këmbësorët që ecin në trotuare të ngrira
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-01-11 12:55:11Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Këshiila të dobishme për këmbësorët që ecin në trotuare të ngrira

Bora, akulli dhe temepraturat në minus në këtë periudhë të vitit po shkaktojnë më shumë probleme në komunikacion.

Edhe pse fokusi shpesh herë vendoset tek shoferët, megjithatë Këshilli Republikan për Siguri të Komunikacionit Rrugor ka përgaditur këshilla të dobishme edhe për kategorinë më të rrezikuar në komunikacion për këmbësorët, të cilët aktivietet e tyrë i reallizojnë duke ecur nëpër rrugica të ngrira. Në bazë të statistikave, çdo vit përreth ¼ nga numri i përgjithsëm i viktimave të trafikut janë këmbësorët.

Këshilla për të ndihmuar që më sigurtë të lëvizni në rrugë të ngrira, ndërsa shoferëve do t’u ndihmohet që me lehtë ti vërjenë këmbësorët janë
-Lëvizni në trotuar kur keni mundësi, por në qoftë se nuk ka mundësi për lëvizje në trotuar atëherë lëvizni në pjesën anësore të rrugës në anën e kundërt të automjeteve.

-Gjithmonë kur keni mundësi kaloni rrugen në vizëbardha.

-Gjithmonë zgjidhni rrugën e gjatë më të sigurtë se sa një “rugë e shkurtër” dhe të merrni rrezikun me vete. Duhet të keni parasysh se veturave ju nevoitet më shumë kohë për tu ndalur prandaj kur të kaloni rrugën keni parasysh që veturat të jenë sa ma larg.

Përpos kësaj këmbësorët do të duhet të kenë kujdes edhe për:

-Vishni çizme të përshatshme. Ecni ngadal dhe keni kujdes gjatë hapave. Çizmet e përshtatshme ju mundësojnë që të bëni hapa më të sigurtë.

-Mos shpejtoni për të kapur dritën e gjelbërt për këmbësorët, gjithashtu mos shpejtoni për autobus, kini durim dhe duhet te jëni të sigurt në atë që veproni.

-Shmangeni bartjen e çanteve apo torbave më peshë të rënda që do ta prishin ekuilibrin tuaj. Asnjëherë mos lëvizni me duart në xhep.

-Përderisa parakaloni rrugën duhet të keni kujdes që mos të ndaleni në mes të rrugës sepse vozitësit mund të mos kenë mundësi të ndalen në momentin që duhet dhe mundet që t’ju godasin.

-Keni kujdes kur duhet të hipni dhe të zbrisni nga autobusi apo në veturë, ose kur lëvizni përreth veturave të parkuara.

-Vishni rroba të ndritshme sidomos gjatë natës me qëllim që mund të reflektojnë lëvizjen tuaj.

Këshilli Republikan për Siguri të Komunikacionit Rrugor, përpos këtyre këshillave, apelon deri te të gjithë pjesëmarrësit në komunikacion të jenë maksimalisht të përgjegjshëm dhe të kujdesshëm.

Gjithashtu lexo

Sali Berisha: “Shkëndija” e Tetovës bën sot historinë!

Ish- kryeministri Sali Berisha i kushton një status ndeshjes mes Milanit dhe Shkëndijës së Tetovës, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *