Home / Kryesoret / Maqedonia fsheh thesarin më të çmuar në tokë, NASA kërkon ta fshehë

Maqedonia fsheh thesarin më të çmuar në tokë, NASA kërkon ta fshehë

Alshar është një minierë në malin Kozhuv që për herë të parë është zbuluar minerali lorandit. Emri i sotëm i minierës është shkurtesa e shkronjave të para të emrave të personave që kanë drejtuar me të në gjysmën e parë të shekullit XX: Alatini, një familje franceze bankiere dhe Sharto, inxhinier i minierave.

Në vitin 1986, pushtet i atëhershëm jugosllav e ka nisur projektin “Loreks” ku janë përfshirë dhjetë institucione shkencore nga Sllovenia, Kroacia dhe Maqedonia. Pas shpërbërjes së SFRJ të gjitha aktivitetet rreth minierës janë ndërprerë.

Alshar është e vetmja minierë që ka talium në tërë botën. Taliumi është një metal i fort dhe toksik. Është përdorur edhe në industrinë elektronike edhe për përpunimin e xhamave. Njashtu është përdorur edhe si helm për minj dhe insekticide. Lorandit ose sulfati arsenik i taliumit (TlAsS2) është mineral dhe për herë të parë është gjetur në Alshar. Është kryqëzuar sipas shkencëtarit hungarez Lorand. Lorandi është një mineral i rrallë i cili vlerësohet se mund që të mundësonte energji falas.

Gjithashtu lexo

Katër të lënduar në afër Gostivarit – (VIDEO)

Të shtunën mbrëma rreth orës 23 në autostradën Gostivar-Tetovë në afërsi të pikës së pagesës …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *