Home / Kryesoret / Në UT u shënua Dita botërore e veshkave – (VIDEO)

Në UT u shënua Dita botërore e veshkave – (VIDEO)

Me rastin e Ditës botërore të veshkave, Fakulteti i Shkencave të Mjekësisë, së bashku me Parlamentin Studentor të Universitetit të Tetovës dhe Grupin shkencor të studentëve, sot organizuan një ligjëratë me temë: ,,Sëmundjet e veshkave dhe obeziteti”.

Ligjëratën përpara studentëve dhe stafit akademik të Fakultetit të Shkencave të Mjekësisë e mbajti Prof. Dr. Lutfi Zylbehari. Ai, gjatë prezantimit të tij apeloi tek institucionet shëndetësore që të ndërmarrin masa të nevojshme për ndjekjen dhe zbulimin e obezitetit, që njëherit është edhe faktor kryesor i sëmundjeve renale. ,,Dita botërore e veshkave shënohet çdo të dytën të enjte të muajit mars, ndërsa objektivat e fondacionit ndërkombëtar për sëmundjet e veshkave të këtij viti janë obeziteti dhe ndikimi i tij në paraqitjet e sëmundjeve kronike renale. Mbajtja e kësaj ligjërata është që të ndërgjegjësohet popullata, por njëkohësisht edhe institucionet relevante shëndetësore të krijojnë dhe formojnë programe për ndjekjen  dhe zbulimin e obezitetit si një faktor i lartë i rrezikut për sëmundjet renale, kronike dhe kardiovaskulare të diabetit dhe hipertensionit”, theksoi Prof. Dr. Lutfi Zylbeari, transmeton Televizioni Koha.

Dekani i Fakultetit të Shkencave të Mjekësisë i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Nasir Bexheti tha se ky takim shkencor në masë të konsiderueshme do të kontribuojë në rritjen e vetëdijes, si tek popullata ashtu edhe tek punëtorët shëndetësisë, për rolin e faktorëve të rrezikut në paraqitjen e sëmundjeve të veshave. ,,Përmes këtyre aktiviteteve ne synojmë që të ngrihet vetëdija tek qytetarët për rëndësinë dhe rolin e veshkave në funksionimin normal të organizmit dhe të kualitetit të jetesës dhe të vetë jetëgjatësisë”, tha dekani Prof. Dr. Nasir Bexheti, transmeton Televizioni Koha.

Këtë vit, Organizata Botërore e Shëndetësisë, për nder të Ditës botërore të veshkave zhvilloi kampanjën globale të ndërgjegjësimit që synon të rrisë vetëdijen dhe rëndësinë e obezitetit ndaj sëmundjeve të veshkave. /Tv Koha/

Gjithashtu lexo

Qytetarët çdo ditë e më shumë revoltohen me pamjen trishtuese të Tetovës{VIDEO}

Qytetarët çdo ditë e më shumë revoltohen me pamjen trishtuese të Tetovë ,ku dhe të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *