Home / Lajme / Gjuha gjermane u ka hapur dyert e karrierës studentëve nga Maqedonia (Video)

Gjuha gjermane u ka hapur dyert e karrierës studentëve nga Maqedonia (Video)

Austria, sidomos Vjena është një nga destinacionet më të popullarizuara për të studiuar në Evropë. Sipas studimit të rrjeti evropian për migrimin e 337 mijë studentëve të regjistruar në vitin 2011, 17 përqind ishin studentë ndërkombëtarë dhe tendenca është në rritje. Studentët të vendeve të treta, domethënë jashtë BE-së, rreth 70 përqind janë studentë nga vende të territorit të ish-Jugosllavisë,

Midis tyre janë shumë studentë nga Maqedonia. Marija, Sara, Daniel, Meglena që janë pjesë e grupit që studiojnë në Vienë të Austrisë.

Ata thonë se të regjistrohen studentë nga Maqedonia këtu, duhet fillimisht të jenë të regjistruar në një ndonjë nga fakultetet në Maqedoni.

“Pjesa e vështirë për të shkruar këtu në fakultetin e Inxhinierisë është provimi pranues. Kryesisht ne si të huaj që nuk është amëtare gjuha gjermane, automatikisht kemi vështirësi për provimin pranues, test, dhe për të kuptuar gjithçka që kërkohet nga ne. Por është një shumicë e nxënësve të cilët kalojnë një vit këtu për të mësuar gjuhën”, tha Sara Dimovska.

Ata thonë se motivi për të studiuar këtu është nevoja dhe mundësia për zhvillim ndryshe, por studentët potencojnë faktin se këtu më lehtë është të vijnë deri te puna, për rrogë shumë më të lartë se në Maqedoni.

Gjithashtu lexo

City: 300 mln euro për Messi-n – (VIDEO)

Klubi anglez, Mançester Sity është i gatshëm të bëjë çmendurinë e radhës në tregun e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *