Home / Lajme / Botë / Ministri japonez dha dorëheqje për shkak të një gafe me deklaratën për fatkeqësinë në vitin 2011

Ministri japonez dha dorëheqje për shkak të një gafe me deklaratën për fatkeqësinë në vitin 2011

 Ministri japonez Masahiro Imamura, i cili ishte përgjegjës për rindërtimin e vendit pas avarisë bërthamore në ECB  “Fukushima 1” në vitin 2011, dje u detyrua të tërhiqet nga funksioni pasi u gjet në qendër të një skandali, të shkaktuar nga deklarata e tij e pamatur e cila hasi në pakënaqësi në opinion, transmeton BTA.

Në solemnitet të deputetëve nga Partia demokratike qeveritare, ai dje tha se më mirë është që tërmeti i fuqishëm, që shkaktoi cunami dhe katastrofë bërthamore në Fukushima, ta kishte goditur pjesën verilindore të vendit, e jo Tokion, ku do të kishte më shumë viktima.

Në fatkeqësinë nga viti 2011 kishte rreth 18.000 viktima.

Imamura menjëherë kërkoi falje për fjalët e tij, pranoi se ishin të pamatura, shprehu keqardhje që i ka prekur ndjenjat e popullatës së rajonit dhe parashtroi dorëheqje.

Për sjelljen e ministrit edhe kryeministri Shinxo Abe u detyruar të kërkojë falje.

Në të vërtetë ky ishte skandali i dytë i ministrit i shkaktuar gjatë këtij muaji. I pari ishte lidhur me shpërthimin e tij për shkak të çështjes së një reporteri, i cili e ka pyetur për përgjegjësinë e shtetit për fatin e njerëzve, të cilët vullnetarisht e kanë braktisur rajonin, ndërsa ishin viktima në avarinë bërthamore. Ministri, dukshëm i zemëruar ka kërkuar që gazetari të dalë nga salla, ndërsa kur ai ka refuzuar dhe ka vazhduar të shtrojë pyetje, në mënyrë të ashpër i tha që të heshtë.

Çështja për eliminimin e pasojave nga avaria dhe jeta e personave të evakuuar nga zona e rrezikshme ende është shumë e ndjeshme në Japoni, sepse ripërtëritja e rajoneve të prekura shkon ngadalë dhe shumë nga familjet, të cilat ishin detyruar t’i braktisin shtëpitë e tyre, e kanë humbur shpresën se një ditë do të kthehen.

Gjithashtu lexo

Dy terroristë hidhen në erë në Turqi

Dy terroristë nga organizata ekstremiste dhe e ndaluar “Partia maoiste komuniste” u ngritën në erë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *