Home / Kuriozitete / Gjërat që i shpikën myslimanët, pa të cilat bota do të ishte më ndryshe

Gjërat që i shpikën myslimanët, pa të cilat bota do të ishte më ndryshe

Në listën e krijuar më poshtë, ju do të mun të mësoni rreth 8 gjërave që u shpikën nga bota islame.

1. Algjebra
Falë Al-Khwarizmi, është bërë kjo lëvizje revolucionare nga koncepti grek për matematikën, e cila fillimisht është bazuar në gjeometri.

2. Kafeja
Më shumë se 12 mijë vjet më parë, njerëzit punëtorë janë munduar të qëndrojnë të zgjuar pa ndonjë stimulues, derisa një bari ka vërejtur se dhitë e tij bëheshin shumë energjike pasi hanin kokrra kafeje.

3. Orët
Një njeri i zgjuar me emrin al-Jazari ka qenë një inxhinier shumë i shkathtë, i cili edhe ‘lindi’ konceptin e makinave automatike.

4. Kamera
Ibn Al-Haitham ka shpikur kamerën e parë në botë që shfaqte imazhet në një vrimëz, dhe e ka quajtur ‘Qamara’.

5. Sapuni
Në shekullin e dhjetë, myslimanët kanë shpikur sapunin duke përzier vajin me ‘al-qali’ – një substancë si kripa.

6. Universitetin
Gruaja me emrin Fatima al-Fihri, ka themeluar universitetin e parë në Fez, Maroco.

7. Instrumentet kirurgjike
Në shekullin e dhjetë, Abulcasis ka shkruar një enciklopedi mjekësore me më se 200 vegla kirurgjike.

8. Hartat
Me paraqitjen e letrës në Bagdad në shekullin e tetë, hartat e para dhe guidat e udhëtimeve u prodhuan.

Gjithashtu lexo

Ky është një prej gjarpërinjve më të pakapshëm në botë

Pas një kërkimi 64-vjeçar të shkencëtarëve në Brazil gjarpri më i pakapshëm në botë është …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *