Home / Lajme / Rajon / Mbi 350 mijë votues janë nga diaspora

Mbi 350 mijë votues janë nga diaspora

Rreth 350 mijë është numri i qytetarëve të Kosovës që jetojnë në vende të ndryshme të Evropës dhe botës. Këto janë rezultat preliminare të regjistrimit të Diasporës, në kuadër të projektit “ Ti je pjesë e atdheut”, publikuar të shtunën nga Ministria e Diasporës.

Sipas këtyre rezultateve, numri më i madh i qytetarëve të Kosovës, jetojnë në Gjermani, Zvicër, pastaj në Itali, Suedi dhe Kanada.

Kurse, sipas gjinisë, në Diasporë jetojnë rreth 56 për qind meshkuj, kurse 44 për qind femra.

Ministri i Diasporës në Qeverinë në largim të Kosovës, Valon Murati, ka treguar se procesi i regjistrimit i diasporës, ka filluar në janar të vitit 2014 në formën elektronike dhe në formën me pyetësor, ndërkaq ka përfunduar në fund të vitit të kaluar.

Ndërkohë, Murati, ka thënë se, “ Diaspora edhe sot vazhdon të jetë burim i rëndësishëm i jetës socio- ekonomike të vendit, qoftë përmes remitencave, përmes shpenzimeve për udhëtim dhe investimeve në Kosovë” .

Sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Kosovës, thotë Murati, për çdo vit nga këto tri kategori, në Kosovë hyjnë rreth një miliard e 500 mijë euro.

Ministria e Diasporës, të shtunën ka hapurfushatën sensibilizuese për regjistrimin elektronik, që do jetë aktive deri në vitin 2021, kur do të publikohen rezultat përfundimtare të regjistrimit të Diasporës.

Gjithashtu lexo

Emigranti shqiptar gjen portofolin me dollarë në New York dhe ia dorëzon të zonjës

Një emigrant nga Dibra e Madhe, i cili jeton në Staten Island, Nju Jork, ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *