Home / Lajme / Botë / Njerëzimi në rrezik nëse nuk kolonizojmë Hënën ose Marsin

Njerëzimi në rrezik nëse nuk kolonizojmë Hënën ose Marsin

Njerëzimit do t’i duhet të drejtohet për te yjet, në 200 ose 500 vitet e ardhshme nëse duan të mbijetojnë, thotë Stefan Hawking.

Fizikanti përsëriti paralajmërimin e tij se raca njerëzore do të përfundojë keq nëse nuk arrin të gjejë një shtëpi të re që nuk është Toka.

Duke folur në festivalin e Shkencës dhe Artit në Norvegji, ai këshilloi që mund të krijohej një bazë në Hënë, brenda 30 vjetësh.

Por ai gjithashtu argumentoi se rruga drejt yjeve, e cila është e pamundur me teknologjinë e ditëve të sotme, duhet të jetë një qëllim afatgjatë, “në 200 deri 500” vitet e ardhshme.

Profesori përfytyronte anije bërthamore të drejtuara nga drita, reaktorë të stilit Star Trek, ose “një formë tërësisht e re e energjisë”.

Përvetësimi i “përtacisë fizike”, të shijuarit Universin nga komoditeti i planetit Tokë, nuk është opsioni më i mirë i mundshëm, pohoi ai.

Profesor Hawking tha se “Toka është nën kërcënim në kaq shumë zona të saj, saqë është e vështirë për mua të jem pozitiv. Kërcënimet janë të mëdha dhe të shumta.”

“Burimet tona fizike janë duke u shteruar në një shkallë alarmante, ne i kemi bërë një dhuratë katastrofike planetit tonë, ndryshimet e klimës. Temperaturat në rritje, zvogëlimi i akujve polarë, shpyllëzimi dhe zhdukja e specieve të kafshëve.”

“Kur kemi pasur kriza të ngjashme në historinë tonë të njerëzimit, zakonisht kemi gjetur një vend tjetër për t’u kolonizuar. Kolombi e bëri një gjë të tillë, në vitin 1492, kur zbuloi Botën e Re. Por tani nuk ka më një botë të re. Nuk ka utopi rreth qosheve”.

“Ne po na mbaron hapësira dhe të vetmet vende ku mund të shkojmë janë planetët e tjerë. Është koha për të eksploruar sisteme të tjera diellore”.

Ai vuri në dukje se janë përafërsisht 1000 yje që janë rreth 30 vite dritë larg Tokës.

Edhe nëse vetëm 1 % të këtyre planetëve kanë një madhësi sa Toka, atëherë i bie që 10 prej tyre të jenë “kandidatë” për “Botën e Re”, tha profesori.

Hawking tha se ai beson se raca njerëzore është “në pragun e një epoke të re”.

“Kolonizimi i njerëzimit në planete të tjera nuk është më fantashkencë, por mund të jetë një fakt shkencor”, shtoi ai.

Raca njerëzore ka ekzistuar si një specie e veçantë për rreth dy milion vjet. Qytetërimi filloi rreth dhjetë mijë vjet më parë dhe shkalla e zhvillimit ka qenë vazhdimisht në rritje.

“Nëse njerëzimi do të vazhdojë edhe për një milion vjet, e ardhmja jonë varet nga guximi i njeriut për të shkuar aty ku askush tjetër s’ka shkelur më parë”, tha fizikanti Hawking. /TV Klan/

Gjithashtu lexo

Spanja sërish nën frikën e terrorit, parandalohet sulm tjetër, vriten 5 terroristët

Parandalohet një tjetër sulm terrorist në Spanjë, pas atij të Barcelonës ku mbetën të vrarë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *