Home / Lajme / Botë / India mund t’i lejojë gratë të shkojnë në haxh të pashoqëruara nga meshkujt

India mund t’i lejojë gratë të shkojnë në haxh të pashoqëruara nga meshkujt

Gratë hindu mbi moshën 45 vjeçare dhe që udhëtojnë në grup prej 4 personash mund të shkojnë në pelegrinazhin e haxhit islamik pa shoqërues meshkuj nga viti i ardhshëm, nëse qeveria e Indisë miraton reformat e propozuara.

Gratë që i plotësojnë këto kritere nuk do të kenë më nevojë të shoqërohen nga një ‘mahram’, apo mashkull familjar, siç janë bashkëshorti, vëllai apo i biri, ka rekomanduar një panel i emëruar nga qeveria dhe kjo është hera e parë që shteti rishikon politikat e haxhit, transmeton Koha.net.

“Rregulli i ‘mahrami’’ ishte aty që nga fillimi për gratë – në rast se përballen me ndonjë vështirësi gjatë udhëtimit, të kenë dikë që mund të kujdeset për to”, ka thënë Maqsood Ahmed Khan nga Komiteti i Haxhit të Indisë, organ qeveritar që organizon pelegrinazhet.

Thuajse rreth 170.000 pelegrinë që shkuan në festën vjetore fetare në Arabinë Saudite nga India ishin gra, thonë zyrtarët.

Organizata për mbrojtjen e të drejtave të grave kanë mirëpritur një propozim të tillë, por kritikuan kriterin e moshës.

Gjithashtu lexo

Vazhdon gara në 35 komuna, BDI në balotazh në 13 komuna me Besën, Aleancën dhe LSDM-në

Dyzetepesë kandidatë për kryetarë komunash fituan në raundin e parë të zgjedhjeve lokale që u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *