Fruti ‘sekret’ që mund të rritet në -40 ° C

Vizitorët në provincën perendimore kanadeze, nuk e dinë se është e mundur rritja e frutit të qershisë e cila tradicionalisht lulëzon në rajone të buta.
Gjatë dimrit, temperaturat mund të bien deri në -40 ° C, ndërsa kushtet e thatësirës mund të vazhdojnë për muaj gjatë verës. Këto ekstreme, mendohen, që i kufizojnë fermerët ti kultivojnë këtë lloj fruti.
Rritja e fortë dhe e bollshme në shkurre të shkurtra, të forta, lulet e tyre zbukuruese dhe gjethet me shkëlqim prodhojnë një frut të kuq të ndezur që është plotësisht i pjekur nga fundi i korrikut deri në fillim të gushtit. Ata janë qershi tradicionale e ëmbël, dhe mund të hahet direkt nga pema. Një arsye për popullaritetin e tyre mund t’u atribuohet komuniteteve të imigrantëve të rajonit që zakonisht i përfshijnë ato në dietat e tyre, sipas Bob Bors, asistent profesor dhe shkencëtar bimore në Universitetin e Saskatcheëan. “Njerëzit që e duan më shumë janë njerëzit që vijnë nga Evropa Lindore dhe u vendosën këtu”, shpjegoi ai. “Ata janë të kënaqur tërësisht që kanë një qershi të thartë”.

Bors kryeson Programin e Frutave për universitetin – një nga më të mëdhenjtë në Amerikën e Veriut – e cila ka kultivuar shumëllojshmëri të bimëve për 90 vitet e fundit, universiteti ka kaluar dy dekadat e fundit të marketingut të këtyre frutave të shijshme në publik për t’i ndihmuar në dallimin e tyre nga varietetet e tjera. “Shumë njerëz nuk e kuptojnë se çfarë është një qershi,” tha Bors. “Në vitet e para të promovimit të saj këtu, unë duhet të merrja qershitë tona fizikisht, sepse ata nuk besonin se ishte e mundur rritja e tyre në klimën tonë”.

Ndryshe nga varietetet e tjera, këto qershi mbajnë aromën e tyre intensive dhe ngjyrën edhe kur gatohen në temperatura të larta. Kuzhinierët rajonalë i përziejnë ato në çdo gjë, nga biskotat deri në akullore, ndërsa restorantet e kombinojnë lëngun e tyre në gjëra si verë, birrë dhe madje edhe uiski.

e.gj.