Gjithçka rreth qytet të MILANOS

Milano është një qytet në veri të Italisë, Milanoja është qyteti i dytë më i populluar në Itali pas qytetit të Romës me një popullsi prej 1,370,074 banor, ndërsa komuna e saj me krahinë ka një popullsi prej 3,240,091 banor. Zona urbane e ndërtuar vazhdimisht (që shtrihet përtej kufijve të Qytetit Metropolitan të Milanos) ka një popullsi që llogaritet të jetë rreth 5,270,000 në mbi 1,891 kilometra katrorë. Zona më e gjerë metropolitane e Milanit, e njohur si Milani i Madh, është një rajon metropolit që shtrihet mbi Lombardinë qendrore dhe Piemontin lindor dhe që numëron një popullatë të përgjithshme prej 7.5 milion, duke e bërë atë larg zonës më të madhe metropolitane në Itali. Milano shërbeu si kryeqyteti i Perandorisë Romake Perëndimore nga viti 286 e deri në vitin 402 dhe Dukatit të Milanos gjatë periudhës mesjetare dhe epokës së hershme moderne.

Milano konsiderohet si një qytet i lartë alfa global, me pikat e forta në fushën e artit, tregtisë, dizajnit, arsimit, argëtimit, modës, financave, kujdesit shëndetësor, mediave, shërbimeve, kërkimit dhe turizmit. Qarku i saj i biznesit strehon bursën e Italisë dhe selinë e bankave dhe kompanive kombëtare dhe ndërkombëtare. Milano ka një ekonomi që radhitet e treta në mesin e qyteteve evropiane pas Parisit dhe Londrës, por më e shpejta në rritje mes të tretave dhe është më e pasura në mesin e qyteteve jo-kryeqytetase evropiane. Milani konsiderohet pjesë e Banane Blu-s.

Qyteti është njohur si nga moda e botës dhe kapitali i dizajnit në sajë të disa ngjarjeve dhe panaireve ndërkombëtare, duke përfshirë Javën e Modës së Milanos dhe Panairin e Mobiljeve të Milanos, të cilat aktualisht janë më të mëdhenjat në botë sa i përket të ardhurave, vizitorëve dhe rritjes. Milanoja priti ekspozitën universale në vitin 1906 dhe në vitin 2015. Qyteti pret shumë institucione kulturore, akademi dhe universitete, me 11% të studentëve të regjistruar në total. Milano është destinacioni i 8 milion vizitorëve në vit, të tërhequr nga muzetë e tij dhe galeritë e artit që mburren nga koleksionet më të rëndësishme në botë, duke përfshirë veprat kryesore të Leonardo da Vinçit. Qyteti është i shërbyer nga një numër i madh i hoteleve luksoze dhe është i pesti me yje në botë nga Guida Michelin.